Activitati in natura


  • Copiii, chiar și cei mari, au nevoie de timp pentru a explora natura în forma ei pură și nealterată. Să intre în contact cu păduri dense, râuri repezi, munți magnifici, lacuri liniștite. Să alerge desculți în iarbă, să se bucure de nisip și de apă, să sape în pământ și nu doar într-o lădiță cu nisip, să observe viermi și insecte sau chiar animale sălbatice în habitatul lor.
  • Timpul petrecut cu copiii în natură este un dar neprețuit care crează amintiri pentru o viață. Trebuie să ajutăm copiii să înțeleagă importanța naturii, să îi învățăm să o protejeze și să o prețuiască. Prin puterea exemplului putem ajuta noua generație să devină adulți responsabili.
  • Ieșim în natură – Pentru că natura este locul în care de-abia așteptăm să ne întoarcem, să ne plimbăm și să ne luăm energia de care avem nevoie cu toții, trebuie să acționăm pentru un viitor sustenabil. De la plimbările prin parc, până la drumețiile pe munte, mersul cu cortul sau vacanțele la mare, copiii pot să exploreze natura și pot avea contact cu mai multe medii. În natură, copiii își satisfac nevoia de aventură și găsesc în ei curajul de a explora locuri noi. Ei vor fi atenți la mirosurile și sunetele pădurii și vor simți pământul, nisipul, iarba, pietrele. Pe lângă faptul că natura reprezintă un imens izvor de sănătate, natura oferă și un spațiu extraordinar de dezvoltare. Conectarea cu natura îl ajută pe copil să fie mai disciplinat, mai atent, mai relaxat, mai curios și mai abil în a găsi soluții.
  • Plantăm copaci – Plantarea copacilor este cea mai simplă și ieftină soluție pentru combaterea schimbărilor climatice. Copiii vor învăța să folosească unelte, să planteze un copac, să recunoască și să identifice diferite specii de copaci, plante sau insecte. De asemenea, își vor dezvolta perseverența, răbdarea, lucrul în echipă și responsabilitatea față de mediu. Astfel, copiii vor învăța că datorită faptului că plantezi azi un copac, mâine se vor bucura de oxigenul pe care ni-l dă.
  • Colectăm selectiv deșeurile – Colectarea separată a deșeurilor este posibilă dacă există infrastructură, educație și deschidere la nivelul comunității! Copiii trebuie să știe beneficiile sortării deșeurilor, astfel vor deveni mai responsabili și mai interesați de ceea ce se întâmplă cu mediul în care trăiesc.
  • Ne jucăm în natură – Pentru a-i aduce pe copii mai aproape de natură, putem face diverse activități simple și distractive, care să le dezvolte spiritul de responsabilitate faţă de mediul înconjurător. Jocul în aer liber întețește gândirea copilului, contribuie la dezvoltarea creativității, la dezvoltarea vorbirii corecte şi coerente.
  • Citim cărți, vizionăm filme și vizităm muzee virtuale – Curiozitatea față de natură poate fi stârnită și prin intermediul cărților, filmelor sau muzeelor. Citiți cărți despre plante și animale, mergeți la muzee pentru a vedea diverse exponate, vizionați împreună filme şi documentare despre natură şi ecologie. Acest lucru le va îmbogăți cunoștințele despre natură și poate transforma o activitate distractivă într-o pasiune pe termen lung.
  • Facem voluntariat – Există multe organizații care protejează natura sau organizații care oferă un mediu de dezvoltare prin intermediul naturii, precum sunt cele de cercetași. Aceste instituții au întotdeauna nevoie de oameni implicați, voluntari, care să ajute la îndeplinirea misiunii. Încurajați-i să participe la acțiuni pe teren: adunat frunze, plantat copaci, îngrijit iarba.
  • Îngrijim plantele– Grădinăritul este o activitate distractivă şi totodată o ocazie ca cei mici să afle mai multe despre natură şi plante. Le putem arăta cum să planteze plantele și cum să le îngrijească, pentru că astfel îi vom ajuta să devină autonomi și responsabili.
  • Ne jucăm cu animalele – Copiii se pot apropia mai mult de natură și prin intermediul animalelor și pot să-și fixeze anumite cunoștințe referitoare la mediul lor de viață.
  • Gătim împreună – Gătitul împreună poate fi o activitate distractivă, dar și educativă. Alegeți o rețetă simplă în care să folosiți cu precădere produse locale și de sezon. Vorbiți-le copiilor despre risipa alimentară și ajutați-i să înțeleagă cum poate fi evitată.
  • Facem sport în natură – Jocul în aer liber devine sinonim cu sportul, deoarece contribuie la întărirea imunității și la reducerea hiperactivității, oxigenează sângele și ajută în lupta contra obezității.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.